Recept za mafine sa čokoladom


Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Da li ste znali da ono što zovemo mafinima i nekako kulturološki vezujemo za američku tradiciju, zapravo ima svoje korene u srednjovekovnoj Britaniji? Naime, prvi mafini nastali su još u Velsu, negde u 10. ili 11. veku, pravljeni su sa kvascem a pečeni su na gvozdenim rešetkama.


Stari recept za kapkejk


Mafini, kakve danas pravimo (brzi hlepčići, sa dodatkm novih supstanci za narastanje testa, koji se peku u modlama), su nastali u Americi tek u 18. veku. “Prvi Veliki Američki kuvar” iz 1796. spominje recepte za mafine Amelije Simons u kojima se koristio takozvni “biserni pepeo”, jedinjenje kalijuma i ugljentrioksida. On je upotrebljavan za prečišćavanje namirnica, a kasnije i za narastanje testa.


Spremanje mafina i kapkejka


Zapravo, današnji prašak za pecivo nije ni postojao pre 1857. Razlika je bila i u tome što je testo za ove američke “brze hlepčiće” bilo tečnije, te su morali biti stavljani u modle, dok su njihove preteče imale više strukturu krofnastog testa.


ČOKOLADNI MAFINI VS. CUPCAKES

Zatim su usledile nove razlike i grananja. Omiljena podela jeste na mafine i kapkejkove. Tu sad postoji novo pitanje - šta je starije - modle ili kapice (cups) po kojima su konačno kapkejkovi i dobili ime? Prvo spominjanje termina kapkejk bilo je 1828. u “Receptima E.Lesli”. Samim tim - koja je razlika između mafina i kapkejkova i od kog momenta oni dobijaju zasebnu istoriju? Da li nam je bitno? Svakako jeste zanimljivo. Pa da vidimo.Prva bitna razlika jeste da mafini mogu biti i slani i slatki, dok su kapkejkovi isključivo slatki. Druga razlika odnosi se na glazuru i sam proces pripreme. Pri spremanju mafina se svi sastojci skoro istovremeno miksuju pre nego što odu na pečenje što znači da je njihovo spremanje nešto jednostavnije i brže. Pri spremanju kapkejkova, najčešće se sastojci pripremaju jedan po jedan, pa je njihovo spremanje nešto duže. Mafini su teži, jedu se i topli i hladni i spremaju se sa uljem. Kapkejkovi su laganiji i manji, jedu se hladni i uglavnom se spremaju sa jajima i puterom.


DA PREĐEMO NA STVAR - RECEPT ZA MAFINE SA ČOKOLADOM!

Za spremanje čokoladnih mafina koristite izvorni recept u nastavku.


Sastojci za mafine sa čokoladom

• 175 gr. čokolade za kuvanje
• 175 gr. putera
• 125 gr. kristal šećera
• 80 gr. brašna
• 4 jaja
• prašak za pecivo


Priprema mafina sa čokoladom

1. Čokoladu i puter rastopite i sjedinite, i ostavite ih da se ohlade.
2. U drugoj posudi umutite 4 belanca, pa im dodajte šećer i žumanca. Kada masa pobeli, u nju dodajte brašno, čokoladu s puterom i prašak za pecivo.
3. Takvu smesu sipajte u kalup za mafine i pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


I evo ih! Vaši čokoladni mafini bi trebali izgledati ovako:

Mafini sa cokoladom


Iako se to na slici i vidi, nije na odmet naglasiti da je navedena količina dovoljna za spremanje 12 čokoladnih mafina.

DODATNI SAVETI ZA SPREMANJE MAFINA S ČOKOLADOM

• Sastojke koji se čuvaju u frižideru (margarin, jaja, mleko i sl.) izvadite najmanje pola sata pre početka pripreme mafina.
• Mešajte odvojeno suve i vlažne sastojke, pa ih onda sjediniti u jednoj posudi.
• Ako čoko mafine pečete u silikonskim modlama, obavezno ih malo premažite uljem.
• Modlice za mafine nemojte puniti do vrha jer vam se može desiti da se testo izlije van modle - 2/3 je dovoljno.
• Nemojte zaboraviti na prašak za pecivo jer u suprotnom mafini neće narasti.
• Umesto putera možete koristiti margarin.
• Čokoladu možete kompenzovati velikim količinama kakaa.
• Ako pazite na kalorije ili zdravlje, birajte integralno brašno i crnu čokoladu. Što se tiče šećera, možete uvek beli šećer zameniti fruktozom ili stevijom.
• Sve popularniji su mafini sa čia (chia) semenkama za antioksidantna dejstva, lanenim semenkama za metabolizam, orašastim plodovima za koncentraciju i memoriju i suvim voćem. Dodavanjem bilo koje od ovih namirnica, sigurno nećete pogrešiti.
• Koristite čačkalicu kako biste proverili da li su mafini gotovi. Ukoliko se na čačkalici ne zadržava testo kada bocnete mafin i izvučete čačkalicu, znači da su pečeni.
• Čoko mafine možete dekorisati šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama.

NA KRAJU

Mafini sa čokoladom su lagani i brzi zalogaji sa bezbroj varijacija. Možemo ih jesti s nogu, na miru, kod kuće ili u gradu, uz kafu ili mleko, kao desert ili samostalni obrok. Ono što ove poslastice čini toliko popularnim jeste njihova mogućnost prilagođavanja svačijem ukusu i potrebama. Zato je najbolje koristiti maštu. Zadovoljstvo je i u procesu pripreme, i u osmišljavanju i u deljenju. Mafini se toliko lako spremaju da ne možete pogrešiti.

Budite slobodni i ostavite u komentaru neki koristan trik ili savet kojeg se vi pridržavate.

Prijatno! ;)


Sitni kolaci
Как собрать компьютер самостоятельно. Быстро собираем компьютер сами. Как правильно собрать компьютер. Восстановить удаленные файлы с флешки. Как восстановить флешку transcend. Восстановить флешку бесплатно. Учим язык java онлайн. Java для начинающих уроки. Все о программах java. Google nexus 7 обзор. Лучший планшет nexus 7 обзор. Google nexus 7 обзор планшета. Интересные картинки со смыслом. Самые интересные картинки скачать. Фото картинки интересные. Wow шп прист. Лучший гайд по присту wow. Прист wow билд. Учим язык python с самого нуля. python для начинающих уроки. Все о языке python 3. Расширения для Joomla. Скачать последние расширения для joomla. Скачать бесплатно все расширения joomla.