Recept za mafine sa čokoladom


Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Da li ste znali da ono što zovemo mafinima i nekako kulturološki vezujemo za američku tradiciju, zapravo ima svoje korene u srednjovekovnoj Britaniji? Naime, prvi mafini nastali su još u Velsu, negde u 10. ili 11. veku, pravljeni su sa kvascem a pečeni su na gvozdenim rešetkama.


Stari recept za kapkejk


Mafini, kakve danas pravimo (brzi hlepčići, sa dodatkm novih supstanci za narastanje testa, koji se peku u modlama), su nastali u Americi tek u 18. veku. “Prvi Veliki Američki kuvar” iz 1796. spominje recepte za mafine Amelije Simons u kojima se koristio takozvni “biserni pepeo”, jedinjenje kalijuma i ugljentrioksida. On je upotrebljavan za prečišćavanje namirnica, a kasnije i za narastanje testa.


Spremanje mafina i kapkejka


Zapravo, današnji prašak za pecivo nije ni postojao pre 1857. Razlika je bila i u tome što je testo za ove američke “brze hlepčiće” bilo tečnije, te su morali biti stavljani u modle, dok su njihove preteče imale više strukturu krofnastog testa.


ČOKOLADNI MAFINI VS. CUPCAKES

Zatim su usledile nove razlike i grananja. Omiljena podela jeste na mafine i kapkejkove. Tu sad postoji novo pitanje - šta je starije - modle ili kapice (cups) po kojima su konačno kapkejkovi i dobili ime? Prvo spominjanje termina kapkejk bilo je 1828. u “Receptima E.Lesli”. Samim tim - koja je razlika između mafina i kapkejkova i od kog momenta oni dobijaju zasebnu istoriju? Da li nam je bitno? Svakako jeste zanimljivo. Pa da vidimo.



Prva bitna razlika jeste da mafini mogu biti i slani i slatki, dok su kapkejkovi isključivo slatki. Druga razlika odnosi se na glazuru i sam proces pripreme. Pri spremanju mafina se svi sastojci skoro istovremeno miksuju pre nego što odu na pečenje što znači da je njihovo spremanje nešto jednostavnije i brže. Pri spremanju kapkejkova, najčešće se sastojci pripremaju jedan po jedan, pa je njihovo spremanje nešto duže. Mafini su teži, jedu se i topli i hladni i spremaju se sa uljem. Kapkejkovi su laganiji i manji, jedu se hladni i uglavnom se spremaju sa jajima i puterom.


DA PREĐEMO NA STVAR - RECEPT ZA MAFINE SA ČOKOLADOM!

Za spremanje čokoladnih mafina koristite izvorni recept u nastavku.


Sastojci za mafine sa čokoladom

• 175 gr. čokolade za kuvanje
• 175 gr. putera
• 125 gr. kristal šećera
• 80 gr. brašna
• 4 jaja
• prašak za pecivo


Priprema mafina sa čokoladom

1. Čokoladu i puter rastopite i sjedinite, i ostavite ih da se ohlade.
2. U drugoj posudi umutite 4 belanca, pa im dodajte šećer i žumanca. Kada masa pobeli, u nju dodajte brašno, čokoladu s puterom i prašak za pecivo.
3. Takvu smesu sipajte u kalup za mafine i pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


I evo ih! Vaši čokoladni mafini bi trebali izgledati ovako:

Mafini sa cokoladom


Iako se to na slici i vidi, nije na odmet naglasiti da je navedena količina dovoljna za spremanje 12 čokoladnih mafina.

DODATNI SAVETI ZA SPREMANJE MAFINA S ČOKOLADOM

• Sastojke koji se čuvaju u frižideru (margarin, jaja, mleko i sl.) izvadite najmanje pola sata pre početka pripreme mafina.
• Mešajte odvojeno suve i vlažne sastojke, pa ih onda sjediniti u jednoj posudi.
• Ako čoko mafine pečete u silikonskim modlama, obavezno ih malo premažite uljem.
• Modlice za mafine nemojte puniti do vrha jer vam se može desiti da se testo izlije van modle - 2/3 je dovoljno.
• Nemojte zaboraviti na prašak za pecivo jer u suprotnom mafini neće narasti.
• Umesto putera možete koristiti margarin.
• Čokoladu možete kompenzovati velikim količinama kakaa.
• Ako pazite na kalorije ili zdravlje, birajte integralno brašno i crnu čokoladu. Što se tiče šećera, možete uvek beli šećer zameniti fruktozom ili stevijom.
• Sve popularniji su mafini sa čia (chia) semenkama za antioksidantna dejstva, lanenim semenkama za metabolizam, orašastim plodovima za koncentraciju i memoriju i suvim voćem. Dodavanjem bilo koje od ovih namirnica, sigurno nećete pogrešiti.
• Koristite čačkalicu kako biste proverili da li su mafini gotovi. Ukoliko se na čačkalici ne zadržava testo kada bocnete mafin i izvučete čačkalicu, znači da su pečeni.
• Čoko mafine možete dekorisati šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama.

NA KRAJU

Mafini sa čokoladom su lagani i brzi zalogaji sa bezbroj varijacija. Možemo ih jesti s nogu, na miru, kod kuće ili u gradu, uz kafu ili mleko, kao desert ili samostalni obrok. Ono što ove poslastice čini toliko popularnim jeste njihova mogućnost prilagođavanja svačijem ukusu i potrebama. Zato je najbolje koristiti maštu. Zadovoljstvo je i u procesu pripreme, i u osmišljavanju i u deljenju. Mafini se toliko lako spremaju da ne možete pogrešiti.

Budite slobodni i ostavite u komentaru neki koristan trik ili savet kojeg se vi pridržavate.

Prijatno! ;)


Sitni kolaci




Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.