Recept za rafelo kuglice: odličan ukus i iste veličine!

Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


PRIČA O RAFAELO KUGLICAMA

Naš prijatelj Gale kaže: “Ja kolače delim na rafaelo kuglice i sve ostale”.

Pojavile su se kao “Mocart kugle”. Uvek su bile skupe i zbog toga većini ljudi nepristupačne. Ako su ih i kupovali, to (skoro) nikada nije bilo sebi, već drugima, na poklon, u izuzetnim prilikama, da se tom drugom pokaže koliko je važan.

Onako besprekorno upakovane, idealno okrugle, nestvarno bele, hrskave i u isto vreme sa kremom koji se blaženo topi na jeziku, pa još lešnik …mmmm - predstavljale su predmet želja! A onda je neko, dovoljno hrabar i maštovit, napravio kolač, bombice, koje doduše nisu iste kao one iz trgovine, ali koje i izgledom i ukusom veoma podsećaju na original.

Zvale su se “rafaelo kuglice”. Neki ih zovu i kokos kuglice. A dream come true! Počeli smo masovno da ih pravimo, upoređivali smo i razmenjivali recepte, tacne sitnih kolača nisu se više mogle zamisliti bez belih čupavih loptica. Posno mleko u prahu možda nije ni postojalo, jer smo koristili samo punomasno, koje takođe nije bilo jeftino, ali – nek ide život!

Rafaelo kuglice su na trpeze naših pravoslavnih slava donele ukus nekih vrelih kontinenata, šum talasa dalekih mora i belinu prekrasnih peščanih plaža. One kao da su umanjivale nostalgiju za tim čarobno lepim predelima, koje verovatno nikada nećemo videti, jer - kad već mi nismo otišli pod kokosovu palmu, nek je kokosov orah došao kod nas!

rafaelo kuglice recept


U mojoj svesci sa receptima, rafaelo kuglice se i dalje vode kao “mocart kugle”. Postupak, sastojke i količine, koji su tada zapisani, nisam menjala do danas, a to je više od 30 godina.

Ne volim kada su rafaelo kokos kuglice nedovoljno slatke, kada su suve i tvrde i kada lešnik nije ceo.

Isto tako ne volim kada izgledom ne zadovoljavaju tj. kada su previše sitne ili previše krupne.

Mislim da je taj recept, po kome ja pravim rafaelo kuglice, dobar i zato želim da ga podelim sa vama. Ako su moja uputstva nepotrebno detaljna, ne zamerite. Uvek pomislim da će recept doći do nekog ko ima više dobre volje nego iskustva.


POTREBAN MATERIJAL ZA RAFAELO KUGLICE

Za pripremu rafaelo kuglica potrebno je:

  • 0,5kg šećera,
  • 2 vanile,
  • 125ml vode,
  • 250gr margarina,
  • 0,5kg mleka u prahu,
  • 300gr kokosovog brašna (i 100+gr za valjanje) i
  • 150gr pečenih lešnika.

Od ove (pune) mere dobije se preko 120 kuglica pa, ako vam je to mnogo, možete praviti od polovine mere.

Mleko u prahu može biti životinjskog ili biljnog porekla, pa tako i rafaelo kuglice mogu biti mrsne ili posne. Pravo punomasno mleko je možda bolje, ali je skuplje.

Ja kupujem palmino mleko u prahu (ako su lagali mene i ja lažem vas) u prodavnicama zdrave hrane. Ima ga u pakovanjima od 1kg i od 200gr. A postoje i druge vrste, upakovane ili na merenje.

Što se margarina tiče, za ovaj kolač bolji je neki klasik ili margarin za sve namene, nego onaj za kremove. Maslac svakako ne dolazi u obzir jer se topi, pa kuglice već na sobnoj temperaturi postaju mekane i gube oblik.

Lešnici neka budu lepi – krupni, beli i celi.

Preporučujem da nabavite i papirne korpice (šeširiće), kojih ima u marketima u raznim bojama, ali birajte najmanju veličinu (001, 4x20 kom na kartonskoj podlozi sa plavom oznakom).


RECEPT, TJ. PRIPREMA RAFAELO KUGLICA

Priprema mase

Masu pravite tako što u šerpu stavite šećer, vanillu i vodu i pustite da proključa.

Za to vreme izmerite i na suvo dobro izmešate mleko u prahu i kokosovo brašno.

Kada sirup proključa, neka vri još koji minut uz mešanje dok od mutnog postane bistar, a onda dodajte margarin. Margarin treba samo da se istopi, a ne da vri, pa zato šerpu u međuvremenu sklonite s ringle.

Na kraju, u šerpu izručite mešavinu mleka i kokosa i opet sve dobro izmešajte. Dobro je imati varjaču koju koristite samo za kolače, a ne i za slana jela, zbog mirisa.

Otvorite šeširiće dok su vam ruke još čiste i poređajte ih jedan do drugog.


Pravljenje kuglica

Sada ide deo koji odgovara na pitanje iz naslova ovog teksta – kako da sve kuglice budu iste veličine?

Za to su vam potrebni vaga i nož. Pripremite vagu i stavite na nju plastičnu kesicu (da ne prljate postolje vage pa posle treba da perete ili brišete). Kašikom zahvatajte masu iz šerpe i merite gomilice od po 100gr. Ređajte ih na služavnik ili drugi veći sud.

Tu nije bitno da vaga bude tačna i da meri baš određenu vrednost, nego da sve gomilice budu jednako teške. Nakon što ste celu količinu razmerili i podelili na gomilice iste težine, ostavite ih neko vreme u frižideru, da biste, kada se ohlade, mogli od svake napraviti lopticu što pravilnijeg oblika.

Sledeći korak je da svaku lopticu podelite na 8 jednakih delova. Stavite lopticu na čvrstu podlogu i pritiskom noža je podelite najpre na pola, pa popreko opet na pola i na kraju svaku četvtinu još na pola. Dobićte 8 trouglića, kao osminice bureka. Svaki od njih uzmete, ugurate lešnik, obavijete ga sa svih strana masom i između dlanova vrtite dok ne oblikujete lepu kuglicu.

Rafaelo kuglice ređajte na služavnik ili drugi veći sud jednu pored druge, da bi se lakše uočilo koja od njih otstupa po veličini. Sigurno će biti takvih, jer ni osmine nisu bile baš iste, a i lešnici su neki krupniii, neki sitniji. One kuglice, koje se veličinom razlikuju od ostalih, korigujte: malo skinete od većih pa dodate onim manjim.


Valjanje kuglica

Sada kuglice treba uvaljati u kokosovo brašno. Ovde postoji jedan koristan trik, za koji možda niste znali, a koji dosta štedi vreme. Da ne bi valjali jednu po jednu kuglicu, nego više njih istovremeno, kokos u koji ćete valjati kuglice stavite u kesu.

Svaku kuglicu uzimate, okrenete je nekoliko puta između dlanova da bude baš okrugla i da, od toplote dlanova, postane lepljiva i ubacite je u kesu. Broj kuglica koje ćete istovremeno valjati zavisi od količine kokosa.

Kesu onda lagano povlačite čas s jedne čas s druge strane, tako da kokos prelazi preko kuglica, one se kotrljaju i sudaraju, a kokos se zadržava na površini.

Vadite jednu po jednu, stavljajte ih u šeširiće, pa pod zvono ili pod foliju da se ne suše i onda u frižider.

Ovaj metod sa kesom možete primeniti na bilo koje druge kolače ili žito kada ih pravite u obliku kuglica i valjate ih u mlevene orahe ili ukrasne mrvice.


ETO, TAKO JA PRAVIM RAFAELO KUGLICE...

Moja deca, i velika i mala, ih vole, ali znam da su, kao i za rozen tortu, ukusi generalno podeljeni. Jedni ih obožavaju, kao naš Gale sa vrha teksta, a drugi su kao iz onog vica: Šta imaš slatko da se jede? - Imam neke kolače Ili ako hoćeš neke jabuke? - Kolači? Šta imaš? - Imam rafaelo kuglice i rozen tortu. - A jabuke, jel su kiselkaste?


Autor: Snežana Ilić