Zdrave zamene za belo brašno u pripremi poslastica

Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Poznato je da se brašno, jedna od najstarijih i najneophodnijih namirnica u svakodnevnoj ishrani, dobija mlevenjem semena žitarica. Kao zdrave zamene za belo brašno dobijeno od pšenice, koje je danas kao finalni industirjski proizvod, „zahvaljujući“ modernoj tehnologiji obrade, nutritivno bezvredno, a često čak i štetno, mogu da posluže nerafinisana brašna dobijena od raznih drugih žitarica. Takva su npr. speltino, kukuruzno, pirinčano, heljdino, ražano brašno i mnoga druga. Međutim, u novije vreme je sve popularnije ono koje se proizvodi i od drugih sirovina, biljaka koje ne pripadaju porodici žitarica i koje kao takve nisu karakteristične za proizvodnju ove namirnice (npr. brašno od kikirikija, badema, kokosa, zelenih banana itd.).

Doba popularizacije zdrave ishrane i zdravog načina života doprinelo je tome da je danas u prodavnicama ponuda ovih neuobičajenih vrsta brašna sve veća i bogatija, dok se putem interneta mogu pronaći gotovo sve vrste. Ako vas zanima koje su to najpopularnije vrste brašna koje se u novije vreme sve češće koriste u izradi različitih peciva, kolača i drugih poslastica, kao zdrava alternativa za obično belo pšenično, više o tome pročitajte u nastavku teksta.


Speltino brašno

Mlevenjem spelte dobija se brašno sličnog sastava kao pšenično. Ova popularna alternativna vrsta brašna mahom se koristi za pečenje. Pored toga što se od speltinog brašna proizvode testenine i hleb, zahvaljujući svom orašastom i slatkastom ukusu (sličnom onom koje ima integralno pšenično brašno), ono se koristi i u proizvodnji različitih vrsta keksa i pekarskih proizvoda. Od brašna spelte možete napraviti i savršene štrudlice. Ono ima veći sadržaj hranljivih materija i vitamina (B2, mangan, bakar, fosfor...), dijetalnih vlakana i proteina u odnosu na obično pšenično brašno, pa samim tim i veću hranljivu vrednost.

speltino brasno


Spelta, po izgledu slična pšenici, takođe sadrži gluten, ali u znatno manjim količinama. Vodite računa o tome da ne pretarate sa mešenjem kako testo ne bi postalo previše trošno. Pri pripremi poslastica, ali i drugih specijaliteta koje spremate s ovim brašnom, dodajte manju količinu vode nego kada koristite obično, s obzirom na to da se speltino brže rastvara u vodi.


Ovseno brašno

Zahvlajujući mekanoj, finoj strukturi i slakom ukusu ovsenog brašna, od njega možete napraviti hranljive i zdrave poslastice bez glutena, npr. bezglutenske ovsene palačinke. Ovseno brašno možete pronaći u bolje snabdevenim marketima ili prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko ga nemate ili ne uspete da ga pronađete, možete i sami u blenderu samleti ovsene pahuljice, i to tako da dobijete fin puderasti prah. Kao sastojak za palačinke, mafine ili dr. kolače možete koristiti i ovsene mekinje.


Bademovo brašno

Pravo bademovo brašno dobija se mlevenjem prethodno odmašćenih ostataka badama, i to kada se iz njihovog jezgra hladnim presovanjem odstrani ulje. Njegov ukus podseća na orašaste plodove. Ipak, zbog lošije sposobnosti vezivanja, uglavnom se kombinuje sa drugim vrstama brašna. Bademovo brašno je idealno za pripremu različitih torti i kolača , makaronsa, biskvita i pita. Savetuje se da njegov udeo bude u srazmeri 1 prema 4 u odnosu na obično pšenično. Naravno, i ono se, kao i većina drugih, podjednako može koristiti i u pripremi slanih jela.

bademovo brasno


Kokosovo brašno

Kokosovo brašno se dobija mlevenjem suvog kokosa. Bezglutensko je i bogato vlaknima. Samo 30g ovog brašna sadrži neverovatnih 10g vlakana! Karakterišu ga orašast ukus i tropska aroma. Po udelu masnoće najsličnije je bademovom brašnu, pa se kao i ono najčešće mora kombinovati sa drugim vrstama. Ukoliko u pripremi poslastica koristite ovo brašno, sigurno će vam biti potrebno više vode i jaja nego inače, s obzirom na to da veoma dobro upija tečnost. Kokosovo brašno se najčešće koristi za pripremu poslastica koje imaju hrskave ivice, poput raznih vrsta pita i palačinki. Napravite s ovom malo drugačijom vrstom brašna savršene palačinke koje će oduševiti vaše klince i vas.

kokosovo brasno


Belo i smeđe pirinčano brašno kao zdrava zamena za belo brašno

Pirinčano ili ražano brašno sadrži pet puta više vlakana u odnosu na obično. Pravi se od prečišćenog pirinča, pa nema visoku zdravstvenu vrednost, ali s druge strane njegova prednost je u tome što ne sadrži gluten, lako je svarljivo i bogato vlaknima. Odlično je za palačinke i kolače. Zanimljivo je da kada je u pitanju japanska kuhinja npr. poslastice se u Japanu najčešće ne mogu zamisliti bez brašna od lepljivog pirinča.


Brašno od kikirikija

Ovo brašno je sjajan izvor biljnih proteina. Dobija se mlevenjem više ili manje odmašćenog prženog zrna kikirikija. Dodajte ga u šejkove i proteinske smutije ili ga koristite za palačinke i razne prelive. Možete ga koristiti i za gušću teksturu pojedinih slatkih, ali i slanih jela. Ima karakterističan ukus i aromu kikirikija.


Brašno od zelene banane

Brašno od zelene banane idealno je za pripremu peciva. U skoro svim receptima može poslužiti kao idealna alternativa za obično brašno ako tražite opciju bez glutena. Pored toga, sjajno se meša sa drugim vrstama brašna. Ukus je blago sladak a tekstura lagana. Veoma je popularno u raznim dijetama za mršavljenje. Najčešće se koristi za pripremu smutija, ali i za zgušnjavanje. S obzirom na to da se ovo brašno pravi od nezrelih, zelenih plodova, ukus zrele banane ne dolazi toliko do izražaja.


Brašno od konoplje

Brašno od konoplje najčešće se prodaje u vidu konopljinog proteina i možete ga pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Obično se upotrebljava kao dodatak proteinskim šejkovima i smutijima. U svakodnevnoj ishrani se koristi radi povećanja unosa proteina.

Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.