Recept za rozen tortu koja će oduševiti vaše goste

Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Nekada je pravljenje rozen torte bio težak i zahtevan posao. Naročito zbog pripreme korica. Danas, kada možemo da kupimo gotove korice, napraviti ovaj kolač i nije neki veliki problem. Pa ipak, rozen torta svakako nije jednostavan slatkiš koji ćete nabrzinu napraviti i izneti na sto posle nedeljnog ručka.

Prvo, ona ne spada u jeftine poslastice, s obzirom na količinu oraha, a naročito ako se pravi s maslacem. A drugo, rozen torti treba vremena (da prenoći pa i malo više), kako bi se korice i fil sjedinili, te da ne bude ni vlažna (mekana) a ni suva pa da se korice odvajaju.

Glazura takođe mora biti suva kada se pristupi sečen ju, za šta je opet potrebno i vreme i trud i umeće a bogami i dobar nož.


PREVAZIĐENA ILI NE?

Bilo kako bilo, tek - rozen torta je Rozen torta. Ona se zove “torta” iako se seče i poslužuje kao kolač. Njeno ime se izgovara s poštovanjem, za nju svi znaju. Mnogi je obožavaju, a neki opet kažu da je “prevaziđena”. Ali, verujem da se svi slažu da joj je ukus čaroban. E, po tom ukusu, a i vizuelno, zbog karakteristične boje fondana, ona je jedinstvena, prepoznatljiva, ne možete je pomešati ni sa jednim drugim kolačem.



Ona nosi otmenost, znam kuće u kojima se pravi jednom godišnje, za Sv. Nikolu, kao odraz tradicije, poštovanja prema gostima i posvećenosti domaćice. Ona ne može biti ni bela (jer je roze), ni slana (jer je slatka), niti sa malinama ili jagodama ili plazmom (jer se njen fil pravi samo od poparenih oraha). Kore za rozen tortu se naravno mogu upotrebiti za pravljenje raznih drugih đakonija, ali - jedna je rozen torta!


KARMIN UMESTO BOJE ZA KOLAČE!?

Ja sada imam 64 godine i uvek kada pravim rozen tortu setim se moje majke kako je kore sama pravila (po receptu iz svoje sveske) i pekla ih na prevrnutom plehu (što tanje to bolje, ali kratko da ne pregore).

Glazuru je pravila samo u porcelanskoj činiji, a boju glazure dobijala tako što bi vrhom noža uzimala mrvicu svog karmina (verovatno tada nije bilo boja za kolače). A i te mrvice je vrlo pažljivo dozirala, jer boja fondana ne sme da bude ni jaka a ni bleda, nego baš onako, roze(n).

Takođe, sećam se priče moje rođake Gordane, koja je kao devojka (60-tih godina prošlog veka) učila “šnajderski” (krojački) zanat kod izvesne g-đa Vere. Kako g-đa Veru iz Dalmatinske nije baš krasila darežljivost, sirotu Gogu i ostale učenice bi majstorica za svoju Slavu častila po jednom kockicom rozen torte, evo ovolike - kao da je gledam kako pokazuje malo više od nokta na palcu.


NO, PRIČI NIKAD KRAJA. DA PRIONEMO NA POSAO…

Rozen torta može biti mrsna ili posna, zavisno od toga da li se fil pravi sa mlekom i maslacem, ili sa špinovanim šećerom i margarinom.


POTREBAN MATERIJAL

Za mrsnu rozen tortu potrebno je:

  • 1 pakovanje korica,
  • 250gr maslaca (ili margarina),
  • 300gr kristal šećera,
  • 250ml mleka,
  • 350gr mlevenih oraha,
  • 2 vanile,
  • 300gr šećera u prahu i
  • crvena boja za kolače.

Recept za posnu rozen tortu je nešto drugačiji, a od sastojaka je potrebno:

  • 1 pakovanje korica,
  • 250gr margarina,
  • 400gr kristal šećera,
  • 400gr mlevenih oraha,
  • 2 vanile,
  • 300gr šećera u prahu i
  • crvena boja za kolače


PRIPREMA FILA ZA ROZEN TORTU

1. Kristal šećer i vanilu stavite u šerpu i prelijte mlekom ili vodom (da ogrezne).

2. Pustite da kratko vri, zatim sklonite s ringle i dodajte mlevene orahe. Promešajte i ostavite da se ohladi, uz povremeno mešanje.

3. Za to vreme, mikserom penasto umutite maslac, odnosno margarin. I ako pravite sa mlekom, možete isto koristiti margarin, a možete i da pomešate - malo jedno malo drugo.

4. Umućenom maslacu / margarinu dodajte kašiku po kašiku hladne mase od oraha i dalje mutite. Fil treba da bude penast i beo.



FILOVANJE ROZEN TORTE

Tortu filujte na čvrstoj i ravnoj podlozi - plehu ili služavniku. Možete iskoristiti foliju / omot u kom su bile spakovane korice, jer je čvsta a i dimenzije su naravno odgovarajuće, pa jednu polovinu te folije stavite na pleh ili služavnik da bude ispod torte, a drugu polovinu ćete na kraju staviti preko nafilovane torte.

Pre početka filovanja, proverite korice: ako nađete naprsle ili pregorele, njih stavljajte u sredinu, a za donju i gornju birajte cele i lepe.

Fil razmazujte nožem ravnomerno, u tankom sloju, od ivice do ivice.

Svaku novu koricu gledajte da stavite precizno, a zatim dlanom poravnajte i blago pritisnite.

Poslednju koru ne filujete, preko nje će sutra ići fondan.

Ako ostane nešto fila, namažite bočne strane, popunjavajući sve šupljine.

Sada tortu pokrijte drugom polovinom one folije / omota, a krpu ne koristite, jer će ona izvući vlagu pa će torta biti suva.

Odozgo preko folije opet neki pleh Ili služavnik, a u njega nešto teže, na primer neke podebele knjige (Vujaklija i Klajn nigde nemaju bolju primenu).

To sada ide na hladno da prenoći.


FONDAN (GLAZURA) ZA ROZEN TORTU

Fondan pravite od šećera u prahu, vrele vode i crvene boje za kolače.

1. Voda neka proključa u džezvi a u staklenu ili porcelansku činiju stavite šećer i u njega lagano i po malo sipajte vodu i mešajte. Budite oprezni da ne preterate s vodom, jer će vam glazura tada biti retka, slivaće se i trebaće joj više vremena da se osuši. Zato oprez s vodom! Bolje više puta po malo nego odjednom mnogo. A ako se to i desi, dodajte još šećera u prahu.

2. Sada stavite prehrambenu crvenu boju i to opet ako treba više puta ali samo po malo. Mešajte i dozirajte da dobijete željenu i gustinu i boju. Možete dodati (da šećer ne kristalizuje) neku kap limuna ili (da glazura ne puca) parčence margarina koje će se otopiti od vrele vode.

3. Uglavnom, glatku gustu masu sada prelivajte i premazujte preko torte, radite to brzo da se ne ohladi i ne zgusne te da se tragovi noža ne bi poznavali. Rozen torta je gotova. Ostavite je da odstoji.


SEČENJE ROZEN TORTE

Kada se glazura dobro stegla (a to znači ne samo po površini nego i po dubini), predstoji poslednji korak - sečenje. Sečenje je ovde vrlo važno, jer bi trebalo da svi komadi budu jednaki i da su ivice ravne i oštre.

Možete najpre iseći “okrajke” po par milimetara od ivica, čemu se naravno ukućani najviše raduju :).

Za sečenje glavnog dela dobro je imati odgovarajući pribor. Ja za tu svrhu imam dugački lenjir, skalpel i dugačko parče kartona širine 2,6cm (koje sam odavno napravila). Taj karton mi služi da ne moram stalno da merim već pomerajući njega obeležavam (a lenjirom produžavam) linije po kojima ću posle skalpelom seći najpre po dužini a zatim i po širini kocke čije su sve ivice oko 2,6cm. Zbog toga je dobro da glazura ne bude mekana, jer će se lenjir lepiti i kvariće se njen ravni i glatki izgled.

Eto tako ja pravim rozen tortu. Naravno, ako Vi imate bolji i jednostavniji način, - do it by your own.

Srećno!


Autor: Snežana Ilić