Slatki ukusi Sarajeva


Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Sarajevo je grad pun znamenitosti i prirodnih lepota. Postoji mnogo razloga zbog kojih morate obići Sarajevo, jedan od njih jesu poslastice ovog grada. Ukoliko ste uživali u nekom ukusnom obroku u Sarajevu, iskoristite priliku da se zasladite nekim od čuvenih sarajevskih slatkiša. Slatkiši su uglavnom turskog porekla, dok su na domaćem tlu dobli neku svoju formu. Deluju krajnje ukusno. Evo pojedinih poslastica koje možete probati ukoliko obiđete Sarajevo.


Tufahije

Zdrava, jednostavna i veoma ukusna poslastica koju bi trebalo probati u Sarajevu. Recept ove slatke poslastice je istočnjačkog porekla, iz Turske ili Arabije. Priprema tufahija je vrlo jednostavana. Potrebno je sledeće: oprane i oljuštene jabuke izdubite i stavite da se kuvaju u ključaloj vodi sa šećerom i kesicom vanilinog šećera. Izvadite ih i potom napunite smesom od mlevenih oraha, umućenog belanca i vanilin šećera. Poređajte ih u pleh i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite ih i prelijte toplim sirupom u kome su se kuvale. Pre služenja ih ukrasite šlagom.


Tufahije


Baklava

Sarajevska baklava, specijalitet turske kuhinje čiji ukus i slika govore više od reči. Baklava je kolač koji se jednostavno priprema: potrebne su tanke kore, dosta oraha kao i velika količina šerbeta. Ono što sarajevsku baklavu čini posebnom je najpre tirit. On se sprema od maslaca, jaja i brašna. U fil se stavlja velika količina oraha, zatim se seče u obliku kvadrata, romboida ili nekog vama zanimljivog oblika.


Baklava


Šampita

Uz malo truda možete napraviti ovaj ukusni kolač, grandioznog izgleda. Priprema se na sledeći način: na početku izmeriti sastojke za agdu (sirup) i staviti na laganu vatru da se kuva. Zatim, umutite žumance i šećer, dodajte ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom korom. Izlijte u tepsiju i pecite 10-ak minuta na temperaturi od 200 stepeni. U agdu dodati limun, zatim napraviti šaum na sledeći način: mutiti belance na najmanjoj brzini dva minuta, onda na većoj dodavati kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu. Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belance posebno dobro umutite kada dodate agdu. Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica, a zatim ga ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Šampita


Ukoliko obiđete Sarajevo uvek ćete osetiti tu slatku atmosferu. U celom gradu poslastičari užurbano rade kako bi pripremili dovoljno kolača i poslastice za sve. Vredi probati!


Sitni kolaci