Topla čokolada za hladne zimske dane


Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Hladni, vetroviti, kišni dani su stigli. Posle škole ili parkića, posle posla ili gradskog prevoza, i deci i vama je potrebno okrepljenje. Pravo je uživanje kada crvenih obraza i promrzlih prstiju dođete u toplu kuću i za par minuta osetite magičano dejstvo tople čokolade.


Recept za toplu čokoladu #1


Sastojci:

  • 200ml mleka
  • 200ml slatke pavlake
  • 100gr (crne) čokolade
  • Šećer, vanila po ukusu


Priprema:


Za dve šolje tople čokolade pomešajte 200ml mleka sa 200ml slatke pavlake i zagrevajte na umerenoj vatri. Dodajte 100gr čokolade, po mogućstvu sa većim procentom kakaa, i mešajte do ključanja. Ako je previše jako za vas, možete dodati mleka, a ako ste pravi sladokusac, dodajte malo šećera i vanile.


topla čokolada domaći kolači beograd

Slika: Flickr.com


Recept za toplu čokoladu #2


Sastojci:

  • 40gr čokolade
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 kašičice brašna


Priprema:


Izrendati čokoladu i pomešati je sa mlekom. Zagrejati, stalno mešajući, dok ne prokuva. Skloniti sa vatre. Umešati brašno, snažno izmutiti i vratiti na vatru da se zgusne. Zasladiti po ukusu. Služiti vrelo. Ako ne volite da dodajete brašno, jednostavno nekoliko puta stavite čokoladu da prokuva i ona će se zgusnuti.


topla čokolada domaći kolači beograd

Recept i slika preuzeti sa: Recepti za kolače


Recept za belu toplu čokoladu


Sastojci:

  • 4 šolje mleka
  • 30 gr. šećera
  • malo ekstrakta vanile
  • 90gr bele čokolade
  • 3 kašičice gustina


Priprema:


Stavite mleko da se greje. Dodajte šećer, gustin, ekstrakt vanile i promešajte. Uz stalno mešanje dodajte izlomljenu belu čokoladu. Kuvajte na vatri sve dok mleko ne provri i bela čokolada se ne istopi do kraja uz stalno mešanje. Sipajte u šolje i poslužite odmah.


bela topla čokolada sitni kolači beograd

Recept i slika preuzeti sa: Recepti za kolače


Tajni sastojci:


Bela kapa – deca će obožavati šlag na vrhu tople šolje.

Jaffa – dok grejete smesu, ubacite malo narandžine kore kako bi pustila svoj osvežavajući ukus, a onda je pre služenja izvadite.

Švarcvald – ako u svom špajzu imate domaći sirup od višanja, u svaku šolju sipajte po jednu kašičicu. Višnje i čokolada uvek su dobar spoj.

Ferrero – za ovu varijantu koristite čokoladu sa lešnikom i dodajte 2 kašike Nutelle.

Meksička – dodati cimet po ukusu, a ako ste smeliji, ubacite i malo čilija.

Za mame i tate – kada smestite decu u krevet, u svoje šolje slatkog napitka kanite malo ruma i opustite se u toplom zagrljaju svog partnera.


Da li vi volite da se ugrejete toplom čokoladom? Koji je vaš tajni sastojak za pravo uživanje?


Sitni kolaci