Oznake
8 trikova kojima ćete smanjiti količinu šećera pri spremanju poslastica
Slatkiši = slatko = šećer. Da, to je ta formula zadovoljstva koju mnogi često koriste. Ako ova formula glasi ovako, onda bi po toj logici suprotnost bila sledeća: „manje šećera = nije slatko = neukusno“? E, pa, ne baš.
Iako šećer jeste sinonim za slatko i slatkiše i gotovo je nemoguće zamisliti neku poslasticu bez ovog „čarobnog kristala“, poznato je, nažalost da beli, rafinisani šećer ima i negativne posledice ako se konzumira u velikim količinama. I po liniju, ali pre svega po zdravlje. Kako je gojaznost na samom vrhu bolesti modernog doba, a šećer je jedan od glavnih krivaca za viškove na raznim delovima tela, sve je popularnije osmišljavanje poslastica koje se mogu spremiti sa manjom količinom šećera nego što je to uobičajeno.
Domišljata rešenja su uvek inspirativna i izazovna pa vam zbog toga i dajemo nekoliko saveta kako smanjiti količinu šećera pri spremanju poslastica, a sačuvati ukus i očaravajuća svojstva koja slatkiši imaju. Ovi saveti će vam dobro doći pogotovu pred praznike i slave kada se služi i jede dosta neodoljivih malih slatkih zalogaja različitih boja, mirisa i aroma. Pa, da biste izbegli „predoziranje“ šećerom, upotrebite par trikova koje ćemo vam preporučiti!
1. Neki recepti, pogotovu oni za kolače koji se mese i peku, zahtevaju precizne količine sastojaka među kojima je i šećer. Ipak, utvrđeno je da se i kod ovakvih kolača količina šećera može smanjiti za 25%-50%, a da rezultati iz pećnice ipak budu valjani. Probajte ovo rešenje kao najočiglednije, ali ako niste sigurni u uspeh, kako vizuelan, tako i za nepce, pročitajte i naše druge preporuke.
2. Umesto jednog dela šećera u kolače možete staviti sveže voće – jagode, jabuke, breskve, kivi, kajsije, kruške, banane... Voće u sebi sadrži voćni šećer koji je i te kako ukusan pa samim tim predstavlja odličnu zamenu za beli šećer. A da li treba uopšte spomenuti koliko je voće zdravije od belog šećera i da ima hranljive sastojke poput vitamina, vlakana, minerala? Sastojke koje šećer nema ni u tragovima. Voće je odlična zamena za šećer i svaka redukcija u korist zdravlja je dobrodošla!
3. Umesto šećera koristite med. Ovo savršenstvo prirode je bogato glukozom, najjednostavnijim oblikom šećera koji se lako apsorbuje, a o ukusu ovog „zlatnog“ blaga ne treba ni govoriti. Ukus i svojstva ne gubi ni kada se termički obrađuje pa je med zaista odlična zamena za šećer.
4. Slast kolača ne zavisi samo od šećera. To je stvar i drugih aroma koje se koriste pa je eksperimentisanje sa aromama vanile, kakaa, muskatnog oraščića ili cimeta više nego poželjno, a rezultati fantastični. Jer, često upravo te arome kolač i čine tako ukusnim, a da toga nismo ni svesni.
5. Suvo voće je takođe odličan trik za slast bez belog šećera. Suvo voće u sebi sadrži veću koncentraciju voćnog šećera zbog dehidratacije, a ukus suvog voća je izuzetan pa samo treba odabrati ono koje najše volite. Suvo grožđe, suve kajsije, suve šljive, suve smokve... izbor u prodavnicama zdrave hrane i na pijacama je veliki, a svaki ukus za sebe jedinstven i poseban.
6. Voće iz konzervi je takođe dobar izbor. Ako su konzervirane u svom prirodnom soku, umesto u slatkom sirupu, ananas, breskve, kajsije mogu biti odličan izbor kao ukusan dodatak poslasticama.
7. Često se na kolače kao završnica stavljaju razne glazure i prelivi koji najčešće sadrže šećer. Zapitajte se da li su vam zaista neophodni sledeći put kada budete spremali neku poslasticu?
8. U kolače takođe možete stavljati i voćne sokove umesto šećernih sirupa. Ovo se odnosi na prirodne voćne sokove bez dodatih šećera i konzervanasa, jer prirodne arome i ukusi osvežavaju, zdravi su i ne goje.
I za kraj da samo utvrdimo gradivo: „Nije sve u šećeru, ima nešto i u mašti!“ :)
Pročitajte i ovaj tekst: Med ili šećer – šta je zdravije?