Čemu nas je naučio Džejmi Oliver?


Sviđa vam se ovaj članak? Preporučite ga
svojim prijateljima na društvenim mrežama:


Pre petnaestak godina je putem televizije u naše domove počeo da navraća simpatičan brbljivi Englez, mladić razbarušene kose, u farmerkama i kariranim košuljama, koji se, gle čuda, razume u kulinarstvo! Iako se na prvi pogled činio nezgrapan, on je vrlo vešto baratao kuhinjskim priborom, spretno se vrzmao oko šporeta i sa neočekivanom sigurnošću kombinovao najraznovrsnije začine i namirnice, za šta se mnoge iskusne domaćice ne bi usudile ni da pokušaju. Bio je to Džejmi Oliver. Posle njegove pojave, bar na ovim prostorima, više ništa nije bilo isto!


Džejmi Oliver


Džejmi Oliver je sebi zadao plemenitu misiju - da decu odvikne od nezdrave brze hrane, da promoviše i populariše zdravu ishranu i organske proizvode kao i da uveri ljude da jednostavna, moderna jela mogu praviti svi - čak i oni koji imaju fobiju od kuvanja.


Rudolf Van Vin


No, osim te primarne, on je verovatno i ne očekujući ostvario još jednu misiju - da se koordinate savremenog poželjnog muškarca drastično promene! Nakon Džejmija Olivera, skoro svaka TV stanica imala je svog kuvara. Rudolf i ostali šarmantni muškarci sa kanala “24h kuhinja” postali su nove zvezde, a uz Gastronomada u liku našeg Lepog Brke, predstava o muškarcu koji kuva i na taj način otkriva slab karakter ili nedovoljnu muževnost - potpuno je propala! Šta više, ispalo je da kuvati jela, praviti torte ili sitne kolače ne samo da nije sramota, već je kecelja postala maltene obavezni accessory jednog macho-a.


I još nešto. Koliko pre možda samo pola veka, neki su roditelji bili srećni ako makar jedno od mnogobrojne dece “daju u kuvare”, jer je to značilo da bar ono neće biti gladno. A Džejmi Oliver je pokazao da se od pripremanja recepata za slatkiše ili raznih slanih đakonija može bogami jako lepo zaraditi. Njegovo bogatstvo (ako je verovati wikipediji) procenjuje se na oko 65 miliona funti (preko 80 miliona eura!).


Lepi Brka


No, čini se da je ipak najvažnije od svega čemu nas je ovaj mladi čovek naučio to da šta god radio moraš to raditi sa strašću i moraš u tome biti izvrstan! Kada vladaš tajnama struke i kada stekneš rutinu, onda se do mile volje možeš poigravati kreativnošću. E, a tada si uhvatio konekciju sa božanskim, kao slikar, ili kompozitor, ili naučnik, ili šta god kao profesija postoji na ovoj šarenoj kugli, ako si srećan dok je obavljaš i ako usrećuješ one zbog kojih je obavljaš. Tek tada u stvari uživaš u poslu, on te odmara a ne zamara, postaješ inspiracija drugima, jednom rečju – slaviš život!


Ali, ključna reč u celoj ovoj priči o Džejmi Oliveru jeste IZVRSNOST. Biti (ili se makar truditi da se bude) izvrstan - presudno je! To svakako podrazumeva znanje i veštine, ali je emocija definitivno ono što se prepozna, što pleni i raduje, ta snaga ljubavi i lakoća razlikuju izvrsnog od onih drugih!


Sitni kolaci