Oznake
Kako da kuvate sa kokosovim uljem?
Kako se pojavljuje sve više dokaza o tome da su biljna ulja i ulja od repice nezdrava za kuvanje, sve više ljudi prelazi na kokosovo ulje zbog njegove odlične nutritivne vrednosti.
U nastavku ćete videti zdravstvene prednosti u kojima možete da uživate ako dodate kokosovo ulje vašoj ishrani:
- Kokosovo ulje je odličan izvor zdrave masti koja je korisna za moždane funkcije.
- Kokosovo ulje pomaže u održavanju zdravog metabolizma.
- Trigliceridi u kokosovom ulju mogu povećati potrošnju energije do 5% i mogu pomoći u mršavljenju.
- Masne kiseline mogu da ubiju štetne patogene i da spreče infekcije.
- Kokosovo ulje može smanjiti apetit i pomoći u mršavljenju.
- Studije pokazuju da kokosovo ulje poboljšava faktore rizika, kao što su totalni, LDL i HDL holesterol, koji mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja.
- Kokosovo ulje pomaže ljudima da izgube štetne abdominalne masti bez smanjenja kalorija: Dve studije o gojaznosti odraslih osoba pokazale su značajno smanjenje u BMI i obimu struka nakon konzumiranja 30 ml kokosovog ulja svaki dan tokom nekoliko nedelja.
Ideje za korišćenje kokosovg ulja u ishrani
Ima ih zaista mnogo. Ovo su samo neki od njih:
- Dodajte kašiku kokosovog ulja u tiganj i pržite piletinu i povrće na niskoj ili srednjoj temperaturi.
- Dodajte kašiku kokosovog ulja voćnom frapeu.
- Zamenite biljno ulje kokosovim uljem za dezerte i pri pečenju.
- Dodajte pirinču kokosovo ulje umesto putera da biste napravili kokosov pirinač. Po vrhu pospite čili u prahu i prstohvat morske soli.
- Napravite bogatu, kremastu domaću kokosovu toplu čokoladu.
- Dodajte kašičicu kokosovog ulja vašoj jutarnjoj šolji toplog čaja ili kafe.
- Napravite brzi nepečeni dezert mešanjem kokosovog ulja, meda (ili nekog drugog prirodnog zaslađivača) i kakaa u prahu. Dodajte svoj omiljeni puter od oraha za još bolji ukus.
- Ublažite upalu grla mešanjem kašičice sirovog meda i kokosovog ulja i konzumirajte to na svakih nekoliko sati.
- Rastopite malo kokosa preko toplih žitarica i pospite cimetom.
- Koristite kokosovo ulje i za palačinke, prženice ili vafle.
- Ispržite dva sastojka palačinki (1 banana + 1 jaje = najlakše palačinke) na kokosovom ulju.
- Lagano propržite tortilje u kokosovom ulju i isecite na trake da biste napravili tortilja supu od piletine.
- Pored kokosovog ulja, u ishrani možete koristiti i kokosovu vodu. Pogledajte jedan od recepata na ovoj strani.
Saveti koje treba da upamtite
Kokosovo ulje je u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, ali ima nisku tačku topljenja. Na 76˚ F kokosovo ulje postaje tečno. Ako vam je potrebno tečno kokosovo ulje za neki recept, jednostavno držite teglu u loncu vruće vode nekoliko minuta. U zavisnosti od toga gde živite, vaše kokosovo ulje može biti potpuno tečno leti, a čvrsto zimi. Ako je potrebno da se ponovo zgusne, držite teglu u frižideru.
Organsko ekstra devičansko kokosovo ulje je najčistije ulje i ima najbolji ukus i miris. Želite zdravstvene koristi kokosovog ulja, ali ne volite ukus kokosa? Probajte ceđeno kokosovo ulje, koje je rafinisano za kuvanje na višim temperaturama i nema jak ukus kokosa. Izbegavajte kokosovo ulje koje je hemijski obrađeno.